top of page

Infodag 'bodem, omgeving en parkeernood'


Leerrijke eerste bijeenkomst Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen


Zestig bedrijven, projectontwikkelaars, scholen en gemeenten willen traditionele betonnen parkeerterreinen omvormen tot plekken die de biodiversiteit een boost geven. Ze plaatsten hiervoor begin dit jaar hun handtekening onder de Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen. Op 15 februari 2024 kwamen de deelnemers een eerste keer samen in Mechelen. De opkomst was groot. Meer dan vijftig mensen waren aanwezig. Naast drie presentaties was er ook een terreinbezoek aan de Tivoliparking en het Stiltebos. Een praktijkvoorbeeld van hoe parking en natuur harmonieus kunnen samengaan. 


De eerste bijeenkomst van het lerend netwerk Natuurinclusieve parkeerterreinen legde de focus op drie aspecten: bodem, omgeving en parkeernood. 

Elisa Vermeulen van Ossiado bracht op een laagdrempelige manier het volledige proces van een bodemanalyse in kaart. Hans Druart van ontwerpbureau OMGEVING deed hetzelfde voor een omgevingsanalyse. Hij gebruikte hiervoor onder meer het concreet parkingproject van de plantentuin in Meise. Roel Vanderbeuren van The New Drive stelde dan weer kritische vragen aangaande parkeernood, parkeerbehoefte en parkeeroplossingen. Hij verkiest een sturend boven een volgend beleid.

Na de lunch volgde een terreinbezoek aan de Tivoliparking. Een goed praktijkvoorbeeld met o.a. grasbetontegels, wadi’s en parkeervakken vrijgemaakt voor bomen. Na de toelichting bij de Tivoliparking door Alexandra Winderickx van de Stad Mechelen zoomde Herman Janssens van Urban Forests in op het aangeplante Urban Forest op diezelfde locatie, dat de naam stiltebos meekreeg. Iedereen zag met eigen ogen wat een enorme boost een Urban Forest geeft aan de omgeving alsook het minimale onderhoud dat het vraagt. 


De deelnemers keerden vol inspiratie huiswaarts. De groepssfeer zat goed. Kortom, een geslaagde dag en sterke aftrap van het lerend netwerk Natuurinclusieve Parkeerterreinen.


Copyright © Copryright Evy Kinoo van EbemaComments


Commenting has been turned off.
bottom of page