top of page

Lancering Green Deal Natuurinclusieve Parkeerterreinen

Bijna 60 organisaties, waaronder bedrijven, scholen en gemeenten, verbinden zich ertoe meer natuur te voorzien op zoveel mogelijk parkeerterreinen in Vlaanderen. Ze plaatsten donderdag in Gent hun handtekening onder de Green Deal Natuurinclusieve Parkeerterreinen, een initiatief van het Departement Omgeving en de organisaties Natuurbuur en Natuurpro. Bedoeling is de achteruitgang van wilde bestuivers, zoals bijen, vlinders en zweefvliegen, tegen te gaan. Het vergroenen van parkeerterreinen is ook belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering.



Traditionele parkeerterreinen zijn vaak betonnen vlaktes die een grote oppervlakte inpalmen. Ze sluiten de bodem volledig af, verstoren de waterbalans (met droogte en overstromingen tot gevolg) en bieden geen nestgelegenheid of voeding voor dieren. Verharde oppervlakten dragen ook bij aan het hitte-eilandeffect. “Parkeerterreinen smeken dus om een groene opknapbeurt. Door op de verharde terreinen meer ruimte te maken voor natuur krijgt de biodiversiteit een boost. Bodemfuncties worden hersteld en het risico op wateroverlast neemt af. Groen biedt ook verkoeling in de zomer. Kortom parkeerterreinen vergroenen is belangrijk in de strijd tegen klimaatopwarming, een potentieel dat tot nu toe onderbenut bleef”, zegt Ann Heylens, woordvoerder van het Departement Omgeving.


Biodiversiteit centraal

Omdat de Green Deal deel uitmaakt van het Vlaams Actieplan Wilde Bestuivers 2022-2030, dat de afname van wilde bestuivers tegengaat, staan biodiversiteit en het creëren van ruimte voor deze bestuivers centraal. De biodiversiteit verhogen kan door bomen en heggen te planten als afscheiding, planten te kiezen die nuttig zijn voor bestuivers en ruimte te voorzien voor nestkasten of insectenhotels. Waterdoorlatende materialen en wadi’s laten het water toe weer in de grond te sijpelen.


Aan de slag

Na de ondertekening gaan de 59 deelnemers, onder wie baggergroep Jan De Nul, supermarktketen Colruyt Group en steden als Mechelen en Gent, aan de slag met hun engagement. Ze komen regelmatig samen in een lerend netwerk. Daar worden kennis, ideeën en oplossingen gedeeld voor het vergroenen van parkeerterreinen. Ook mogelijke hindernissen worden besproken, zoals het beheer en de monitoring nadien, of hoe belanghebbenden mee over de streep te trekken. De kennis die wordt opgedaan, vormt dan de basis voor een draaiboek voor natuurinclusieve aanleg van parkeerterreinen.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page