Initiatieven zoals Week van de Bij, Vlaams Kampioenschap Tegelwippen en 30 Dagen Minder Wagen willen de burger aanzetten tot actie voor het klimaat. Diverse lokale besturen combineren hun deelname aan deze initiatieven met het online handboek Natuurbuur. “Daar zijn wij blij mee”, zegt Bart Vandepoele van Week van de Bij, een campagne van het Departement Omgeving. “Die lokale besturen bieden hun inwoners hiermee namelijk een compleet overzicht van wat je allemaal kan doen en belangrijker nog, hoe je het moet doen. Inwoners die de handen uit de mouwen willen steken, kunnen direct aan de slag. Bovendien kunnen ze het hele jaar door het interactieve handboek Natuurbuur op de website van hun gemeente raadplegen, ook als initiatieven zoals de Week van de Bij voorbij zijn. Lokale besturen die groene initiatieven koppelen aan de uitgebreide informatiebron Natuurbuur, combineren aandacht met daadkracht. Een ideale match!”
Vrijwel alle gemeentes ondertekenden het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) van de Vlaamse Overheid. In dit pact worden Europese klimaatdoelstellingen, die tegen 2030 gehaald moeten worden, vertaald in concrete acties op lokaal terrein. Met kortlopende wervende initiatieven zoals de Week van de Bij, Vlaams Kampioenschap Tegelwippen en 30 Dagen zonder Wagen wordt de burger aangemoedigd tot actie. Het online handboek Natuurbuur is hierbij van grote steun.
De vele klimaatoplossingen die in het online handboek Natuurbuur staan, zijn immers allemaal geschikt voor in en om het huis. Ze zijn bovendien afgestemd op de Europese klimaatdoelen van de lokale besturen. Natuurbuur is dan ook een erkend ondersteuner van het LEKP.
Oprichtster Helen De Weser: “Natuurbuur ging in 2021 van start met als hoofddoel een zo volledig mogelijke informatiebron zijn voor de burger op vlak van klimaatoplossingen. De burger krijgt vandaag immers van alle kanten nieuwsartikels, campagnes, maar ook subsidies en groepsaankopen voorgeschoteld. Allemaal met de beste bedoelingen. Alleen zien vele burgers door de bomen het bos niet meer. Natuurbuur ontwikkelde daarom een interactief handboek waarin de burger doorheen een virtuele wijk kan navigeren en de juiste klimaatoplossing(en) voor zijn woning kan selecteren. De oplossingen variëren in grootte, kostprijs en moeilijkheid. Elke oplossing wordt dummy-proof uitgelegd met kostenplaatje, visuele illustraties, stappenplan en boodschappenlijstje. Per oplossing worden bovendien alle lokaal geldende subsidies, groepsaankopen en vergunningen vermeld.”
Natuurbuur richt zich op steden en gemeenten. Een lokaal bestuur neemt een abonnement op het online handboek en biedt zo haar inwoners toegang tot een uitgebreide praktische informatiebron met duidelijke tekeningen en stappenplannen. Naast lokaal geldende subsidies, groepsaankopen en vergunningen kunnen ook andere interessante burgerinitiatieven in samenspraak met het lokale bestuur aan het handboek worden toegevoegd. Doordat elke klimaatoplossing wordt uitgelegd volgens vaste rubrieken, is het vergelijken van de oplossingen eenvoudig. De beslissing welke klimaatoplossing het beste bij de woonomgeving past, kan snel worden gemaakt. Dankzij de praktische informatie kan de inwoner direct aan de slag. Met Natuurbuur als volledige informatiebron voor haar inwoners, kan het lokale bestuur percelen maximaal klaarstomen voor de Europese klimaatdoelen van 2030.
De oplossingen in het online handboek Natuurbuur sluiten aan bij de vier werven van het LEKP. Het aanbod is hierdoor heel breed. Oplossingen zoals ‘klimaat- of dakboom’, ‘leifruit’ en ‘microbos’ sluiten aan bij de werf vergroening. ‘Regenwatervijver’, ‘regenwaterton’ en ‘wadi’ passen dan weer bij de werf droogteproblematiek. Het concept ‘autodelen’, de ‘warmtepomp’ en ‘dakisolatie’ staan eveneens uitgelegd in het handboek en helpen de burger dan weer bij energie- en mobiliteitsvraagstukken. In totaal telt het interactieve handboek 28 klimaatoplossingen voor in en om de woning, goed voor meer dan 100 pagina’s aan praktische informatie.
Lokale besturen die meer willen weten over Natuurbuur kunnen contact opnemen met Helen De Weser door een mailtje te sturen naar info@natuurbuur.be.